Meteen naar de inhoud

Kwartet – Here We Are

Yvon van Casand - Zang / Percussie
Yvon van Casand

Yvonne van Casand – Zang / Percussie
Yvon heeft jaren lang gezongen in het Zeeuws/Brabantse koor a58. Een ambitieus koor met als doelstelling het beste koor van Nederland te worden. Haar eigen ambities lagen echter meer in de richting van als soliste in een jazz ensemble zingen. Daarom heeft ze in 2007 gereageerd op een advertentie waarin een aantal muzikanten een zangeres zochten voor een band in oprichting. Hieruit is de band ‘Legal’ ontstaan met naast Yvon nog een tweede zangeres. Het repertoire van de band was breed pop, blues, soul en jazz. De drummer en zangeressen hebben na enige tijd een doorstart gemaakt in een nieuwe bezetting onder de naam ‘Illegal’. In 2008 is Yvon ook bij ‘Fanjazztic’ gaan zingen, een quintet met als repertoir jazz vanuit realbook met uitstapjes naar popmuziek.

Sinds 2010 zingt Yvon met heel veel plezier bij Here We Are. Het zingen bij Here We Are is voor haar steeds weer een uitdaging. Vrij kunnen zijn in het zingen, gewoon doen en niet teveel nadenken is waar het Yvon om gaat. Ze geniet oprecht van de improvisaties van Eddy en vindt haar houvast in de steady sound van Peter’s contrabas.

Yvon houdt van vele soorten muziek. Pop ,rock, soul en blues. Maar jazzmuziek weet haar te pakken en te raken in het hart. Geen dag gaat bij haar voorbij zonder jazz. Favorieten van Yvon zijn onder andere Diana Krall, Sophie Milman, Chet Baker, Fay Claasen, Anita O’ Day, Eden Atwood, Claire Martin. De microfoon die Yvon gebruikt is de Shure Beta 58a.

Peter den Besten - Contrabas / 2e stem
Peter den Besten

Peter den Besten – Contrabas / 2e stem
Peter is al jaren bezeten van de lage tonen. Als 18-jarige trad hij al op met z’n imitatie Rickenbacker bas in rock ‘n’ roll amusementsorkest ‘On the Rocks’. Hij heeft in de jaren ’80 gespeeld en getoerd door Nederland met de West-Brabantse hardrockformatie ‘Lace’. In de jaren ’90 is Peter gaan spelen op de contrabas in de Ierse formatie ‘CoolmcFinn’ en in het jazzcombo ‘Pentatulli’. Op de electrische bas is Peter nog altijd actief in de bluesrockformatie ‘Butterflybluesband’.

Vanaf 2010 speelt hij bij ons in het jazz trio Here We Are, een hele uitdaging, want een zangeres begeleiden en swing in het geheel brengen is in deze bezetting voor een bassist hard werken. De bas is volgens Peter de spil in de band en blinkt uit door eenvoud. Hij ziet het als rol van de bassist om naast een swing of groove met passende melodieuze loopjes ook houvast te geven aan andere bandleden. Daarnaast is het voor hem een uitdaging en een kick dit af te wisselen met zo nu en dan een lekkere solo. Lekker in het gehoor liggende swingende jazz en wereldmuziek met jazz blues of soul invloeden bepalen de muzikale belangstelling van Peter. Hij luistert en kijkt graag naar bekende contrabassisten als Ray Brown, Ron Carter, Christian Mc Bride en niet te vergeten naar de funky stuff van Marcus Miller en Bobby Vega die met hun ritmes een heerlijke groove neerzetten.  

Peter speelt momenteel op een oude Tsjechische contrabas uit 1880, versterkt via een Fishman element over een Gallien Krueger combo, over een HEVOS Power pack of rechtstreeks op de PA. Jazz speelt hij eigenlijk altijd op de contrabas, maar af en toe op een in Nederland gemaakte De Gier Jazz bas of op een akoestische Esteve. Voor de blues is een oude Fender Precision zijn favoriet.

Jan Meesters - Gitaar
Jan Meesters

Jan Meesters – Gitaar
Zo rond zijn vijftiende levensjaar ontdekte hij iets vreemds aan zichzelf. Zoals zoveel jongens van die leeftijd werd hij ’s nachts zwetend wakker met jeukende handen. Hij had een ontzettende drang om gitaar te gaan spelen. Gelukkig was rond die tijd een cursus op TV, ‘Gitaar Spelenderwijs’ met Jan Mol. Daar werden de eerste beginselen van het gitaarspel uitgelegd door middel van ongelooflijk oubollige melodietjes (wat wil je met de naam Jan Mol). Dat waren voor hem de eerste en de enige lessen. De rest heeft hij zichzelf maar eigen gemaakt.

Zijn eerste elektrische gitaar was een echte Ksinma van Keurkoop, voor slechts Hfl 15,=! Die klonk op zijn eerste versterker, een oude radio en twee rokende boxen, naar zijn idee best wel goed! Van het een kwam het ander en hij ging dan ook in bandjes spelen. Via wat omzwervingen in de heavy-metal (met een Chileense zanger die regelmatig zijn kunstgebit verloor), blues, folk, funk, reggae, country ( ‘Bad Moon Rising’ met een Rotterdams accent ) heeft hij uiteindelijk Boys Nite Out opgericht, een rockband met veel eigen nummers, die regionaal aardig succesvol was.

Na een paar jaar was de spanning er een beetje af en doordat zijn kinderen wat meer aandacht gingen eisen, is deze band uit elkaar gevallen en heeft hij een jaar of tien alleen maar thuis gespeeld. In die tijd heeft hij zichzelf voornamelijk beziggehouden met wat klassiek, fingerpicking, ragtime, blues, jazz en af en toe wat muziek opnemen op zijn PC. Uiteindelijk begonnen zijn vingers toch weer te jeuken om met andere muzikanten samen te spelen.

De laatste jaren is hij dan ook weer actief in allerlei bandjes, van rock tot folk en natuurlijk zijn laatste liefde jazz !

Eddy ten Wolde - Piano / Accordeon
Eddy ten Wolde

Eddy ten Wolde – Piano / Accordeon
In de jaren ’80 en ’90 was Eddy actief in pop-, funk- en jazzbandjes ‘Stick’, ‘Ambassador Betterhad’, ‘Bicycle Repairman’, ‘Mallamour’, ‘Wuttels’, ‘Dig It’, ‘Jefs Quintet’ in Drenthe, Friesland en Groningen. Na een aantal jaren opleiding lichte muziek heeft hij intensief gewerkt aan diverse composities. Daarnaast heeft Eddy enkele jaren gespeeld als accordeonist in het straatmuziek gezelschap ‘de Braakballen’ door heel Nederland op braderieën, feesten en festivals. Hij heeft af en toe muziek geschreven voor commerciële bedrijfsfilm producties.

Pas vanaf 2010 is Eddy weer actief op het podium na een afwezigheid van bijna 10 jaar. Hij heeft de kans gekregen bij Here We Are behalve de begeleiding ook veel improvisaties te mogen verzorgen. Voor hem is het een grote uitdaging in elk arrangement een spanningsboog te combineren met een prettige ervaring voor het publiek.

De piano is voor hem een instrument waar nog altijd verrassende kanten aan zitten, ondanks dat hij er er vertrouwd mee is vanaf jonge leeftijd. Het spreekt hem aan het begeleiden relaxed af te kunnen wisselen met het uitwerken van een boeiende variatie. Daarbij komt nog de euforie van het ritmisch samen laten vloeien van de harmonieën met de bas-partijen van Peter met als doel de zangpartijen van Yvon optimaal tot hun recht te laten komen.

De muziek waar hij graag naar luistert is uiteenlopend. Veel jazz, soul en latin, maar ook klassiek. Zijn favorieten: Bill Evans, Molly Johnson, Tania Maria, Malia, Sophie Milman, Connie Evingson…

Vanaf 2016 is Eddy in het bezit van een Victoria A310v Capriccio Cassotto Accordeon, hiermee begeleidt hij de nummers van het repertoire die zich daarvoor lenen. De piano waar hij thuis op speelt is een Yamaha. Live speelt hij op een Clavia Nord piano en daarop gebruikt hij de samples van een gesloten Steinway vleugel zo nu en dan afgewisseld met een Fender Rhodes geluid.